Noterat Noteringar om det ena och andra

July 29, 2010

Storlekar

Filed under: Underhållning — noterat @ 6:16 pm

Det finns många storlekar och lika många stilar på biljardbord. I regel är ett biljardbord två gånger så långt som det är brett brett. Beroende på vilket biljardspel som ska spelas på det specifika bordet varierar storlekarna. Exempelvis är de flesta Pool-bord 7, 8 eller 9 fot långa. Snookerbord är 12 fot långa och till Carambole används 10 fot som standard. Snooker- och Poolbord har båda sex hål, fyra i hörnen och två längs långsidorna. Caramboleborden å andra sidan saknar hål helt och hållet och är uppvärmda.

Biljardbord är oftast tillverkade i trä med en skiva av skiffer och vallar av gummi, alltsammans är klätt med en biljardduk i vävd ull eller ull och nylon. Traditionellt ska Snookerbord ha fibrerna i duken borstade åt ett och samma håll, detta för att påverka bollarnas beteende då de rullar mot den önskade riktningen. Duken på ett biljardbord är i regel grön men även andra färger förekommer.

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Powered by WordPress